W mojej diecie odkryłam kasze jaglana i ejst dla mnie cudem kuchni:)
Jest zdrowa, lekkostrawna, bezglutenowa, zasadotwórcza, wysuszająca i antybakteryjna. Do tego jest smaczna, sycąca, szybko się gotuje:)
Avrea prosiła o przepisy, więc się dzielę tym, co znalazłam w sieci. Niektóre z tych przepisów już wypróbowałam i jestem nimi zachwycona, inne dopiero wypróbuję:)
1. Pralinki z kaszy jaglanej - właśnie znalazłam i dziś mam zamiast zrobić:)
2. Sałatka
3. I kolejna sałatka - moja ulubiona, zabieram ją jako obiad do pracy:)
4. Zupa cebulowa z kaszą jaglaną - zrobiłam jej tyle, że jadłam przez 3 dni - ze smakiem:)
5. Kotlety z kaszy jaglanej i migdałów - jeszcze nie robiłam
6. Jaglanka śniadaniowa - też do przetestowania.
7. Kolejne kotlety - z pietruszką:)
8. I kolejna śniadaniowa:)
9. Tabbouleh - zrobię, gdy będzie świeża mięta:)
10. Deser jaglany
11. Kokosowa szarlotka z kaszą jaglaną.
12. Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej
13. Jaglanka z pomarańczami
14. Curry z kasza jaglana i soczewicą - jeden z ulubionych przepisów.
15. Kotlety z kaszy jaglanej i selera - moje najukochańsze
16. Ciasteczka z kaszą jaglaną i czekoladą.
17. Ciasto z kaszy jaglanej i dyni - jak tylko dziś gdzieś znajdę dynię:)
18. Ciasto z kaszy jaglanej i jabłek - a jak nie znajdę, to to wypróbuję:)
19. Babeczki z kaszy jaglanej z gruszkami.
Przepisów jest cała masa, wystarczy pogrzebac w sieci.
Niektórzy narzekają na goryczkowaty smak kaszy jaglanej. Ja zazwyczaj mam zawsze ugotowaną kaszę jaglaną w lodówce, bo dodaję ją sobie do mojego autorskiego musli. By pozbyć się goryczki najpierw prażę kaszę na suchej patelni, potem na sitku przelewam ją spora ilością wrzątku a potem już chłodną wodą. Potem zagotowuję w garnku (pół szklanki kaszy i szklanka wody) a po zagotowaniu zdejmuję z ognia i zostawiam pod przykryciem aż wchłonie wodę. Solę po ugotowaniu. Taka kaszę można przechowywać w pojemniku w lodówce 3-4 dni.
dziękuje Ci slicznie na pewno skorzystam :))), widziałm w sieci przepisy co prawda nie za duzo ,ale dobrze jest jesli przepis jest sprawdzony
OdpowiedzUsuńbuziaki
dzięki za porady ;)
UsuńMiło znaleźć przepisy z mojego bloga w tym zestawieniu:)
OdpowiedzUsuńPozwolę sobie dorzucić jeszcze: jaglane pankejki i jaglankę z powidłami i śliwkami - bardzo polecam:)
http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2013/07/jaglane-pancakes-z-malinami.html
http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2013/04/kasza-jaglana-na-sodko-kolejna-pyszna.html
Pozdrawiam!
Violet zachwycam się Twoim rękodziełem- piękne.
OdpowiedzUsuńPrzyjmij proszę ode mnie wyróżnienie.
Wesołych Świąt !
Na Wigilii u szwagra jedliśmy gołąbki z kaszą jaglaną. Pierwszy raz mi ta kasza smakowała, muszę więc coś zrobić jednak z niej.
OdpowiedzUsuńKaszę jaglaną pierwszy raz jadłam całkiem niedawno, na słodko z uprażonymi jabłkami i bakaliami. Bardzo chętnie wypróbuję coś innego, bo i mąż się do niej przekonał :) Dzięki za linki!
OdpowiedzUsuńKotleciki z sezamem zrobione i chwalone, dzisiaj zupa cebulowa :) Dzięki raz jeszcze za linki!
OdpowiedzUsuńIntuicja...? Zapisuję sobie ;) Kasza traci goryczkę przez płukanie zimna,ciepła, zimna woda, to minimum i jest już o.k. ;)
OdpowiedzUsuńOch, teraz wiem, że z kaszą jaglaną można zrobić wszystko:) Desery, zapiekanki, dania wytrawne... w sieci jest tego mnóstwo! ja zawsze kasze podprażam na patelni i przelewam potem wrzątkiem i jest ok:)
Usuń